30.04.2017. 12:20 | PLATINIJEVO BORODINO POLJE NA TOPČIDERSKOM BRDU 1988. GODINE

piše: Dragan Stojić

’’Bila jednom jedna zemlja’’, već su se spremali istoričari da napišu u trenutku kad je reprezentacija  SFR Jugoslavije po mnogo čemu sumorne jeseni 1988.godine ugostila selekciju Francuske u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo planirano za dve godine kasnije u Italiji.

Galski petlovi , koje je s klupe predvodio Mišel Platini, stigli su na Topčidersko brdo  s namerom  da pobede autsajdera i radosno zamašu krilima posle 90 minuta borbe.

Dok je eho melodije  ’’Marseljeze’’ još uvek odzvanjao u daljini , gosti  su stigli  iznova da zapevaju, ovog puta  u čast svog vođstva. Tigana je uputio centaršut  u šesnaesterac Jugoslavije, Kumanovčanin Vujadin Stanojković nije bio na nivou svojih ratnih predaka, promašio je cilj okruglog oblika, lopta je stigla do usamljenog Kristijana Pereza koji ju je ’podbo’’ preko golmana Ivkovića i na semaforu je osvanulo 0:1, a prošla su samo 3 minuta od prvog zvižduka sudije Fredriksona.

Uplašilo se i ono malo gledalaca (7.500) na stadionu Partizana da će te kišovite večeri ’’plave’’ zapljusnuti kiša golova.

Međutim, posle svega osam minuta od Perezovog gola, pljusak golova je nastavljen , ali je u ovom slučaju pokvašena mreža Žoela Batsa.

Manuel Amoros, čovek koji će 1991. godine svojim promašajem sa bele tačke Crvenu zvezdu popeti na krov fudbalske Evrope, bespotrebno je blizu korner zastavice srušio Stanojkovića. Slobodan udarac je izvrsno izveo Safet Sušić, na pet metara od mete se našao visoki Predrag Spasić, a pošto  iz Kragujevca stiže ubojito oružje, stameni defanzivac je kao iz ’’CZ’’-a ispalio hitac u mrežu omalenog čuvara mreže Pari Sen Žermena za egalite.

Zagrejani su dlanovi i srca većine prisutnih na fudbalskom objektu u vlasništvu  JNA. Čulo se ’Hej, Sloveni’’, mada je ova svečana pesma gubila na popularnosti kako se bližio krvavi raspad  Titove Jugoslavije.

Sat vremena po poravnanju rezultata su Francuzi  čekali da im Jugosloveni demonstriraju svoju gostoljubivost, kad su videli da od čaja koji bi ih ugrejao neće biti ništa, servirali su domaćim igračima hladan tuš.

Grub start Faruka Hadžibegića nad Frankom Sozeom nekoliko minuta pre toga, razbesneo je veznog igrača u belom dresu, pa je usledio žestok revanš.

Perez je prošao po levom boku, školski je odigrao unazad, a na 12 metara od gola sam je ostao dvadesetrogodišnji  plavušan i u skladu sa renomeom U-21 evropskog šampiona hladnokrvno po zemlji matirao Ivkovića i upisao prvi senorski gol u reprezentativnu beležnicu - 2:1 za naslednike Napoleona u 68. minutu.

Jesu Francuzi veliki revolucionari, ali ni ’’jugovići’’ nisu bili imuni na ustanke.

Ponovo su ’’petlići’’ bili u suficitu 8 minuta, a onda je Pape Sušić stupio na scenu. Pas Dejana Savićevića je iskusnog Bosanca stavio pred iskušenje, jer je bio okružen defanzivcima iz zemlje vina, ali je stari lisac ’’promešao’’ čuvare i kad je Alan Roš krenuo u blok - kroz njegove noge je probio Mažino liniju gostujuće odbrane, uputio milimetarski precizan šut, a lopta se od stative odbila iza gol-linije. Jedan od stranaca u fudbalskoj legiji zvanoj Pari Sen Žermen savladao je klupskog kolegu Batsa, a na tribinama je pojačan ton patriotskih pesama.

Lađa francuska je usporena, a da potpuno bude zaustavljena pobrinula su se dvojica ’’zvezdaša’’, podsećajući na onu narodnu ’’ja tebi serdare- ti meni vojvodo’’.

Mehmed Baždarević je u 83. minutu izveo aut u visini kaznenog prostora Platinijevog tima, Savićević je na malom prostoru izborio ’’zlatni centimetar’,  majstorski sa same gol-aut linije centrirao na drugu stranu, a peta Zvezdina zvezda- Dragan Stojković Piksi - - poluvolejem ’’probušio’’ Batsa i doveo Jugoslaviju do prednosti.

Strepnje da će izabranici Ivice Osima popustiti pred završnim naletima ’’bronzane’’ selekcije sa planetarnog šampionata 1986. u Meksiku nisu bile opravdane, rezultat je na kraju glasio 3:2 u korist državnog tima sa buktinjama na grudina.

Osvajanje dva velika boda bilo je ravno zabijanju zastave na Mon Blan.

Galski petlovi su završili u loncu, duh slovenski je još uvek bio živ...

 


KOMENTARI


Fudbalske priče