23.07.2018. 12:01 | POBEDA PRSTE DA POLIŽEŠ: UMESTO CVEĆA, ŽERBO KOCKE ZA ŠAMPIONE

Piše: Dragan Stojić

Moto Kraljevskog sportskog kluba  Anderleht je ’’u zdravom telu zdrav duh’’, a Crvene zvezde – u vitrinama trofej do trofeja. Pre 27 godina posebno vredni pehari bili su deo novog asortimana  u Ljutice Bogdana 1a. Pošto novac na novac ide, onda i pobeda dolazi na pobedu. Kome su one više pristajale 1991. godine nego evropskom i interkontinentalnom (od 2017. zvanično svetskom za tu godinu ) šampionu s crveno-bele strane Topčiderskog brda.

Četiri dana pošto su čileanskim Indijancima, šampionu Južne Amerike Kolo-Kolou , ugasili logorsku vatru koja im je osvetljavala put do trona  Interkontinentalnog kupa , izabranici Vladice Popovića su u 2. kolu poslednjeg izdanja  Kupa šampiona, umesto replike Cvetnog tepiha iz Brisela, na ’’poklon’ dobili Anderleht, fudbalskog velikana iz zemlje biciklizma, nekadašnjeg osvajača Kupa pobednika  kupova Evrope i Kupa UEFA.

Umesto fešte-Pešta! Evropska fudbalska unija je zbog rata u Hrvatskoj zabranila jugoslovenskim klubovima da igraju na svojim stadionima, tako da je vladar fudbalske planete tog vremena rivala dočekao na Jožef Božik stadionu u mađarskoj prestonici.

Dom Honveda, kluba armije naših severnih komšija, bio je poprište teškog boja, pobednik je mogao marširati Trgom Heroja, a poraženom bi ostalo da tužno  salutira ’’pretpostavljenom’’.

Kad je Siniša Mihajlović u 19. minutu iz slobodnog udarca loptu u brišućem letu poslao pred gol De Vildea, a  Zeničanin Milorad Ratković sekund-dva po prijemu prizemnim udarcem pogodio suprotan ugao  i istopio početni rezultat  kao njegovi sugrađani čelik, Zvezda je bila korak bliže pobedi.

 Iako im je minus teško pao, mogli su biti srećni i zadovoljni, jer bi mnogo više kukali puleni Ada De Mosa da su završili u zeničkoj kaznionici.

Stariji se, biologija tako nalaže, teže oporavljaju, pa je zato potrebna pomoć mlađarije, a baš toj grupi je pripadalo čudo od deteta rođeno u Gani. Slova nije naučio da čita i piše, ali fudbalski bukvar je znao napamet, omiljena reč mu je počinjala slovom ’’G’’, pa je posle auta u korist Belgijanaca  i ’sveće’ koja je završila na ivici šesnaesterca crveno-belih, Nil Lampti ukrotio bubamaru, načinio par koraka bliže golmanu Milojeviću i kroz noge Belodediću loptom ošišao travu u poznu jesen  za 1:1 u 33. minutu igre.

Čovek tužne sudbine (izgubio dvoje dece, živeo u ropstvu menadžera) tada je terao suze na oči protivničkim navijačima, danas tera ovčice pašnjacima u rodnoj zemlji, na sreću kao vlasnik farme, podsećajući na prve korake mnogih majstora na zelenom pravougaoniku, koji su  u detinjstvu uz stada ganjali  krpenjače.

Ionako neodgovarajući ton za jedno slavlje, a Zvezda je bila slavljenik tih dana , dobio je silaznu putanju do kraja prvog poluvremena, a u 60. minutu je radost prekinuta. Partibrejker se zvao Luk Nilis!

Dani Bofan je na levoj strani visoko prebacio loptu do Luiša Oliveire, Brazilac s kanibalskim nagonom (nije  Luis Suarez bio najgore dete!) je na 20 metara iskosa iz sve snage, baš onako kako je kasnije  na meču Serije A ujeo Dejana Savićevića za nogu, uputio centaršut  u  srce Zvezdinog šesnaesterca, a onda je usledila neprijatnost za sve Delije.  Gromovi ne udaraju u decembru , pa je ’’Sveti’’  Ilija Najdoski nespretno intervenisao, tek toliko da smiri loptu Džonu Bosmanu, prezimenjak  fudbalskog ’zakonodavca’ na 7-8 metara je napisao nacrt svog pravila, odigrao je  kratko unazad, a aktuelni trener napadača PSV-a u maniru najboljeg snukeraša svoju desnicu pretvorio u tak, loptu  liznuo spoljnim delom kopačke i venčao je s levim donjim uglom. Zvonko Milojević je mogao da ga vodi u  svoj rodni grad na ’’ Jagodinsko’’, zaslužio je visoki napadač belgijskog prvaka  da bude počašćen.

Umesto torte u ruke, mladić iz Hazelta je Najdoskom i duštvu poslasticu servirao pravo u lice.

Zar tako na careve? Provokativno, nema šta! Čak i ako je od kluba bliskog belgijskoj Kruni, mnogo je.

Beogradsko carstvo bilo je na ivici propasti, rešenje kao da je traženo po sistemu Rubikove kocke, samo što startna jedanaestorka nije mogla da ga nađe, a spas nije došao s neba, već s klupe za rezervne igrače.

 Luiš Oliveira je prvi put svet ugledao  u Sao Luišu, ali ponajmanje je bio svetac, to je pokazao i 25 minuta pre kraja. Pored aut-linije je dokazao da je majstor karatera, pojas i dan nisu bili bitni,  jer je pored lopte i lice  rezerviste Ilije Ivića osetilo snagu stopala popularnog Lulua.

Švedskom sudiji Sundelu je trebalo proveriti ’krštenicu’, moguće da mu je prezime glasilo Sorensen, pošto se ugledao na učesnika sramne odluke na Svetskom kupu u Španiji 1982, označio je samo aut u korist kluba iz jugo-prestonice.

Duška Radinović je posle ubacivanja visoko  podigao  loptu pod pravim uglom, na 20 metara od mreže De Vildea je Vlada Stošić poručio da ’’u Vranje nema laganje’’, iskreno nadmudrivši fudbalere Anderlehta, prišavši bliže golu doturio je loptu Iviću, koji ju je gurnuo u desno kroz noge Bofanu i izbliza rezantnim udarcem tik iznad tla pogodio bliži ugao- 2:2, 68. minut.

Banatski Despotovac je poslao svoju mladu uzdanicu u redove Crvene zvezde, a ova je u prvoj sezoni u sastavu šampiona svega mogućeg u fudbalskom univerzumu  1991. godine postao despot i oživela je vera da će na kraju carstvo s Marakane opet biti moćno.

Međutim, teško je išlo, sekunde su neumitno tekle, srca svih koji su u tom maestralnom delu tela nosili Zvezdu su osećala hladnoću, kraj susreta se bližio, a pogotka ni od korova.

Hladna je i vardarska voda, zato je južnjački duh vreo, a kad se tome doda ujed otrovnice dobije se jedno ime- Darko Pančev.

Naš Rumun, Mile Belodedić, poslao je s centra dugačak pas, kao Karpate je lopta preletela sve igrače, a na ivici kaznenog prostora Anderlehta majstorski ju je prihvatila Kobra sa Vardara,čuvar mreže gostiju je lako zaobiđen i otrov prvog strelca Evrope bio je smrtonosan za ljubičasto-bele iz Brisela. Do kraja utakmice je ostalo svega nekoliko stotina sekundi.

Sundel je ubrzo označio kraj meča, razloga za veselje je ipak bilo.

Žerbo kocke su posle svega bile još slađe. Zvezda je i dalje sijala!

 


KOMENTARI


Fudbalske priče