15.12.2017. 08:37 | UMESTO STROJEVOG KORAKA - SIRTAKI VOJNIKA SAVIĆEVIĆA

UMESTO STROJEVOG KORAKA - SIRTAKI VOJNIKA SAVIĆEVIĆA

Piše: Dragan Stojić

Nepoznati čovek je pevao posle rata, po završetku još krvavijeg- onog koji je završen 1945. godine je igrano kolo, sve u skladu s vremenom u kom su patnje koliko-toliko okončane.

Više od četiri decenije kasnije je Dejan Savićević, pripadnik vojske koja je iz Drugog svetskog rata izašla kao pobednik, odigrao sirtaki na zelenom podijumu beogradske Marakane.

Pošto su na početku kvalifiikacija za Mundijal 1990. u Italiji škotske Suknje do pola iseckane (1:1), potom Galski petlovi poslati u lonac  (3:2), pa su  na redu su bili Kiprani.

Amateri s većeg dela podeljenog ostrva su ’’podelili’’ bodove svojim rivalima u prethodnim utakmicama, tako da  je ’’malim Helenima’’ dolazak u jugolovensku prestonicu u decembru 1988. mogao predstavljati jedino put  u podzemni fudbalski svet , samo se postavljalo pitanje ko je gospodar mesta na kom su znali da će završiti.

Odgovor na ovo pitanje je tražen svega 13 minuta, a onda se Had pojavio na sceni, iz minuta u minut pokazujući kojoj reprezentaciji je mesto na Jelisejskim poljima podzemlja, a kojoj selekciji sleduje Tartar.

Kao masline je cedio gostujuće igrače Dejo, mućkao ih levo-desno, zatim je blizu kaznenog prostora Jorgosa Panciorasa odigrao Safetu Sušiću, ovaj se munjevito zadovoljio poklonom, odigrao povratni pas, pa je Podgoričanin  zasvirao svojom ’’buzuki-levicom’’ i lopta je po zemlji završila u samom levom uglu čuvara mreže s Makariosovog ostrva. Prednost za Jugoslaviju od jednog gola bila je na snazi od tog trenutka.

Udarni tandem Crvene zvezde i te utakmice: Dejo i Piksi.

Umesto po brdima i dolovima svoje domovine, pripadnik JNA je marširao stadionom Crvene zvezde.

Dvadeset minuta posle vodećeg pogotkaje Njegoš u kopačkama ispleo  golgeterski venac i okačio ga sebi oko vrata. Dragan Stojković je na desnoj strani ’’izbacio’’ Vujadina Stanojkovića, dugokosi defanzivac je srušen nadomak šesnaesterca od strane Pavlosa Save, dovoljno da Savom i Dunavom otplove sve nade Kiprana.

Slobodan udarac je izveo Piksi, Stavru je izbacio loptu glavom, ali samo do 15. metra od gola svoje ekipe- tamo je ’’na straži’’ bio Savićević , pucao je snajperski precizno i dijagonalna paljba je okončana tako što je hitac završio na istom mestu kao prilikom uvodnog gola, pa su Jugosloveni udvostručili vođstvo.

Prošla je tek trećina vremena predviđena za ovaj meč, a Kipranima ni oružje s oznakom pozivnog broja za njihovu državu ne bi pomoglo da nadoknade deficit.

Naviknuti na mediteransko sunce i toplo more, nikako nisu mogli da podnesu  sleđivanje na ledenoj beogradskoj  kiši, a do kraja prvog poluvremena su bili pretvoreni u iglo.

Reprizu situacije koja je rezultirala prvim pogotkom priredili su Savićević i Sušić, s tom razlikom što je Dejo ovog puta bio pomoćnik, a Safet glavni majstor, pa je dupli pas pomenute dvojice bio početak vihornog prodora u srce kiparske odbrambene linije, Andreas Papakostas je imao sam prvi slog prezimena sličan nadimku  jugoslovenskog ’’veziste’’, tako da ga je Pape nadmudrio i Bugarin Kolev je pokazao na ’’belu tačku’’. Pancioras je počeo da proklinje levi ugao svog  gola, jer je Faruk Hadžibegić prepisao Savićevićeve koordinate i doneo trostruku prednost reprezentaciji Jugoslavije na isteku prvog dela igre.

U fudbalu nema milosti, pa ni maslinova grančica sa zastave protivnika izabranicima Ivice Osima nije omekšala srce, odnosno kopačke, mada su u drugom poluvremenu Plavi bili malo milosrdniji nego u startnih 45 minuta.

Dejo Savićević je na teren istrčao kao redov, a završio je kao general. Izvršio je enozis (ujedinjenje) jugoslovenske reprezentacije s vrhom tabele kvalifikacione grupe, zahvaljujući  Zlatku Vujoviću koji je obavio  taksim  (podelu)odbrane  kiparskog državnog tima pred sam kraj utakmice.

Igran je 82. minut meča kad je Zlatko dodao loptu Dejanu, begom u levu stranu je odvukao potencijalne čuvare, tako da je ’’armejacu’’ bio otvoren put i on je sa sredine bele linije kojom je obeležen 16 metar od gol-crte  Panciorasa desnom nogom, opet po zemlji, ’’probušio’’ nesrećnog golmana Kipra i dobio priliku da salutira publici, prišivši sebi tri zvezdice na generalsku uniformu fudbalske reprezentacije Jugoslavije.

Četiri puta su gosti iz prijateljske zemlje ’’bačeni’’ s Topčiderskog brda, okupani toplim znojem i hladnom kišom- što onom s nebesa, što pljuskom golova na kontu domaćih.

Petnaestak hiljada ljudi bilo je prisutno na ovoj fudbalskoj paradi, zadovoljno aplaudirajući visokorangiranom ’’oficiru’’ Savićeviću i članovima njegovog štaba. Genijalno, nema šta.

Snimak cele utakmice Jugoslavija - Kipar (izvor: Youtube)


KOMENTARI


Fudbalske priče