11.11.2017. 18:10 | GDE JE SAKRIVEN ANTISERUM? KOBRA UJELA, ŽUTI EUTANAZIRAO IRCE.

GDE JE SAKRIVEN ANTISERUM?

Kobra ujela, Žuti eutanazirao Irce.

Piše: Dragan Stojić

Strepnje većine Iraca sa severnog dela ’’zelenog ostrva’’ decenijama su bile povezane s akcijama Irske republikanske armije (IRA). Štektanje automata, zastrašujuće detonacije, policijske trake i jezivi zvuci koji su dopirali s vozila hitne pomoći posle udara republikanskih militanata , uvuklo se  u kosti i podsvest protestanstkog  življa u Severnoj Irskoj. Krv im se ledila u venama od same pomisli na akronim antibritanske organizacije.

 

Reprezentativci ove konstitutivne jedinice  Ujedinjenog Kraljestva imali su muku više od svojih sunarodnika , pošto im je žreb u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1992. godine u Švedskoj u grupu poslao selekciju Jugoslavije.

Plavi su u Belfast doputovali s krunom, uz Kamerun,  najprijatnijeg mondijalskog iznenađenja , mada je postojao žal što nisu došli u priliku da postanu i carevi na tlu Rimske Imperije tokom  poslednjeg srećnog leta za sve Jugoslovene.

Pošto se suvereni države u kojoj je utakmica odigrana baškare u Vindzorskom zamku, tako su i ’’prinčevi ’’ koje je predvodio Ivica Osim dočekani na stadionu aristokratskog imena- Vindzor park, pa je ostalo da se vidi ko će od jedanaestorice igrača u plavim dresovima postati Vilijam Osvajač i  u prestonom gradu ’’male’’  Irske sagraditi fudbalski zamak s kog će se videti Skandinavija. 

S druge strane, Kelti su krenuli u upisivanje prvog krstića  u rubriku posvećenu učešću na kontinentalnom prvenstvu. Na njihovu žalost trebalo je da ’’uđu u pucanj’’ kako bi pretekli svog rivala na ovoj utakmici, što je te septembarske večeri 1990. godine bilo pakleno teško, jer je reprezentacija Jugoslavije osim fudbalera u svojim redovima imala i jednog sprintera- debitanta u dresu s državnim grbom Dragišu Binića.

Pratili su nekako  Irci ritam koji su diktirali ’’plavi pejsmejkeri’’ u ovoj trci, a onda su u 36. krugu polako počeli da posustaju.

Dragan Stojković je nezaustavljivo prodro po desnoj strani, zakoračivši u kazneni prostor golmana Kija podsetio je na ’’lažnjak’’ iz Verone, kad je njegov pratilac završio kao Martin Vaskez lagano je uputio loptu po zemlji ka  penaltiku, Binić je umesto ručne kočnice uključio svoj turbo pa je prebrzo pošao prema golu promašivši loptu. Zatim je Savićević probao elegantno da savlada domaćeg čuvara mreže, ali je blok Mekdonalda u šansu doveo Pančeva, a zmija koja nije menjala golgetersku košuljicu je sa sedam metara žestoko ugrizla protivnika i ispustila smrtonosni otrov pod prečku člana Oksford junajteda.

Oni s malo dužim pamćenjem su se posle ovog gola prisetili da je prethodni ciklus u kom su Plavi bili učesnici  velikog takmičenja (Svetsko prvenstvo u Italiji) počeo u zemlji kojom vlada Elizabeta II (Škotska 1:1), završio se  petim mestom na planeti, pa je Darkov pogodak fudbalskoj Evropi stavio do znanja da reprezentacija socijalističke države želi uspostavljanje sopstvene  apsolutističke  monarhije u okviru UEFA društva.

Nastavak susreta  protekao je u sličnom ritmu. Pokušavali su ’’zelembaći’’ da se pretvore u kameleone i izazovu slepilo kompaktne celine s drevnog Helma, samo što Piksi, Genije,  Pape i ostali  nisu bolovali od deuteranopije, tako da su s lakoćom prepoznavali namere pulena Bilija Bingama.

 

Začudo  kako kanonada na gol Pola Kija nije više puta rezultirala promenom u rubrici ’’postignuti golovi’’. Milina je bilo zvati se Jugoslovenom te večeri, valjda je i domaća publika poželela da navija za Plave. Devet hiljada gledalaca na Vindzor parku shvatilo je zašto su ’’osimići’’ devet hiljada svetlosnih godina bili ispred onih koje su došli da podrže.

Irci su, po onoj čudnoj mudrosti, branili negativan rezultat, jer više od toga nisu ni mogli da učine, a da se igra ’’kao po loju’’ podmaže sigurnom prednošću gostiju - pobrinuo se Žuti.

’’Oj, Moravo’’ i zvuci dragačevskog kraja nisu zgodni za izvođenje u dvorani ’’Lisinski’’- Robert Prosinečki, Zagrepčanin s delimično čačanskim krvnim zrncima je slavljeničku kompoziciju  s fudbalskim aranžmanom  izveo   u   Belfastu.

Piksi je odigrao Savićeviću, Genije je poput gazele stigao nadomak kaznenog prostora rivala , Žuti ga je u stopu pratio i ostalo je samo da rutinski pošalje loptu u mrežu, što je on učinio uputivši je po zemlji u suprotan ugao.

Sigurna pobeda državnog tima Jugoslavije i prestrojavanje u pravu traku  puta do Švedske je bilo  obavljeno, mada je sve više ličilo na laganu šetnju Vindzor parkom.

Brže, braćo, amo, amo, da se skupa poigramo- ’’radičevićevski’’ rečeno.

 


KOMENTARI


Fudbalske priče