13.09.2017. 08:30 | PREDGOVOR GLAZGOVSKE BAJKE: CRNO-BELA MOSTARSKA KIŠA.

PREDGOVOR GLAZGOVSKE BAJKE: CRNO-BELA MOSTARSKA KIŠA.

Piše: Dragan Stojić

Za neke ljude kiša je dar od Boga, postoje oni koji smatraju da je ona prirodna pojava koja nema veze s religijom, jedne asocira na Dastina Hofmana, druge na Ajrtona Senu, zaljubljenici u košarku stasali devedesetih godina prošlog veka  je povezuju sa Šonom Kempom.

Ulaznica sa utakmice (izvor: Google)

Pristalice beogradskog Partizana ne spadaju ni u jednu od ovih grupa, jer  za njih kapljice s neba imaju mitski značaj, pošto već 28 godina u njihovim sećanjima i dalje živi mostarska kiša .

Uistinu, travu stadiona  Pod Bijelim brijegom nije kvasila modra kiša, već crno-bela, a fudbaleri iz  Humske 1  su u septembru 1989. godine pokidali škotske kišobrane , pa su sinhronizovano sa pucketanjem s neba zapljusnuli škotski Seltik i ’’napisali’’ predgovor za glazgovsku bajku,  koja je nastala dve sedmice kasnije na terenu evropskog prvaka iz 1967. godine.

Jedva da je prošlo deset   minuta igre, a jugoslovenski predstavnik u prvom kolu Kupa pobednika kupova je posle bezuslovne kazne od strane UEFA sankcionisan i uslovno- s pravom zamene, pošto je povreda na klupu poslala prvog golmana Fahrudina Omerovića, tako da je Goran Pandurović dobio ulogu Najdžela Spinka, na njegovu nesreću nije bilo finale Kupa šampiona.

Tim FK Partizan iz 1989. godine (izvor: Mozzarsport)

Dvadeset minuta  je ples na kiši izvođen pod kišobranima, onda su rekviziti zaboravljeni, a za to je bio zaslužan Goran Milojević.

Pokazao je Šumadinac da se pod Bukuljom ne ’’rađa’’ samo lekovita voda, kao dete je slušao o jurišima knjaza Miloša i njegovih ustanika , brzinom orla se s polovine terena ustremio ka žrtvi, promešao odbranu Škota kao ’’Balantajns’’ u čaši i preciznim udarcem s ivice šesnaesterca od Pata Bonera načinio svoj plen- 1:0 u korist Partizana.

Već su bili osetljivi Kelti zbog odlaska  jeretika Morisa Džonstona u Rendžers, a čovek kog su ’’zvezdaši’’ smatrali izdajnikom im je dodao so na ranu.

Mnogo je značila izabranicima  Moce Vukotića   rezultatska prednost , ali su bili pripravni , protivnik  je bio ostrvski velikan. No,  njegovi najljući rivali  su Rendžeri, pa je  Pandur u prvoj opasnoj situaciji po mrežu Partizana  reagovao policijski, pokazao STOP, tako da Kojn nije mogao doneti radost gostima- propustio je prliku da  iz neposredne blizine nadmudri ’’rezervistu’’ s Topčidera. Umalo da prednost Jugoslovena potraje svega par minuta.

Dok su fudbaleri kluba osnovanog daleke 1888. godine bili u nokdaunu, a malo je falilo da opet odu na odbrojavanje.

Predrag Spasić je kao Flojd u svom ’’fići’’ proleteo po levoj strani, predmet kojim se igra fudbal prebacio iznad glave gostujućih igrača, Aleksandar Đorđević je ostao sam na drugoj stativi oči u oči s Bonerom, ali je egzekuciju ostavio za revanš susret, pa je loptu poslao u stilu Adama Vinatijerija, u visinu gola koji je svojstven drugoj igri s loptom.

Tek što su Kelti odahnuli, ubrzo su iznova morali da se hvataju za konopce.

Goran Bogdanović je brzinom gazele jurnuo i stigao loptu u šesnaestercu Bonera, odigrao je prema Milku Đurovskom, Makedonac ovoga puta nije doprineo da se nazdravi vinom s Tikveša, nonšalantno je s desetak metara  neželjeni poklon za svakog golmana poslao na pogrešnu adresu-van okvira gola.

Nakon ove prilike kao da je gong označio kraj rundi u kojima je Partizan dominirao, Škoti su se pribrali i uspeli da iskoriste priliku da zadaju udarac iz kontragarda.

U 42. minutu slobodan udarac izveo je Moris, u kaznenom prostoru crno-belih su Gordan Petrić i Darko Milanič naleteli jedan na drugog, Kojnu je lopta kao jabuka s grane pala na glavu, odbila se prema Majku Galoveju, Kragujevčanin Spasić je zatajio kao ’’jugo 45’’ na usponu, a čovek koji je podsećao na Gaskojna uputio udarac u dalji gornji ugao, tamo Pandurovićeve ruke nisu mogle stići ,  od tog momenta  rezultat je bio nerešen.

Osmehnula se  tad iz prikrajka detelina s četiri lista s amblema družine iz Glazgova, desetak hiljada pristalica pristalica formalnog domaćina ove utakmice  je izjednačujući pogodak dodatno ohladio, pa je kiša izgledala kao privilegija u odnosu na pljusak iz Galovejove kopačke.

Septembar mesec, bilo je kasno za provalu oblaka, umesto toga u Hercegovini je u 55. minutu usledila provala emocija , ova bitka na Neretvi je dobila svog junaka- zvao se Milan Đurđević.

Đorđević je posle duže akcije svojih saigrača prihvatio loptu na 20 metara od gola Seltika, izvodio je proračun koji bi doneo pobedonosni gol, ugledao je na 15 metara od Bonera Đurovskog, Milko je iz prveodigrao do dugokosog napadača, a bivši iRomantičar je u stilu Jevgenija Plušćenka iveo poluokret i jednačinu rešio preciznim šutem s 14 metara doneo novu prednost Partizanu.

Uprkos tome što je bilo dovoljno vremena, Škotlanđani  nisu uspeli iz ove borbe da izađu neporaženi . Nokaut su izbegli, osvajač jugoslovenskog kupa je borbu dobio na poene.Uvod u glazgovsku bajku bio je napisan  Nobelovska priča sa Seltik parka 15 dana kasnije  će se večno prepričavati.

Video sa utakmice (youtube)


KOMENTARI


Fudbalske priče