08.09.2017. 09:10 | U SUSRET SADAŠNJOSTI: CRVENO-BELO GENIJALNO DRANJE JARČEVA PRE 28 GODINA

GENIJALNO DRANJE JARČEVA

Piše: Dragan Stojić

Prvo su  fudbaleri Crvene zvezde naterali Galatasaraj da pobrka note i  naslednici Osmanlija nisu uspeli da odsviraju ’’Turski marš’’, zatim su Beograđani  posekli litvansku zelenu  šumu (Žalgiris), potom je na red je došla proslava prethodnih uspeha , bio je potreban ukusan ručak, a da bi se to desilo trebalo je  u trećem kolu Kupa  UEFA 1989/90. godine okrenuti na ražnju beogradske Marakane Jarčeve iz Kelna.

Iako im rogovi nisu bili naročito oštri kad je evropsko vojevanje u pitanju, podatak da su u sastavu imali Tomasa Heslera, Pjera Litbarskog i Boda Ilgnera na golu - terao je beogradske crveno-bele na oprez, jer je trenutak nepažnje bio dovoljan pa da pobesni fudbalska životinja iz  Severne Rajne-Vestfalije i ubode  pravo u srce Šekularčeve izabranike i  one kojima su beogradski ’’crveno-beli’’ navijački prioritet.

Čuveni karneval se iz Kelna na 90 minuta preselio u Beograd, a uvertiru su odigrali gosti.

Akciju Litbarskog ubacivanjem lopte pred Zvezdin gol nastavio je Hesler, nastala je gužva, ali ne zbog degustiranja Kelš piva , već je lopta bila u centru pažnje.  Uve Ran je pokušao da pogodi mrežu, Stojanović se isprečio, zatim se okrugla guma oblivena kožom odbila do Šturma, povratni pas Janu Jensenu bio je jedino racionalno rešenje,a sunarodnik Hansa Kristijana Andersena nije uspeo da napiše prvu rečenicu nemačke bajke na Topčiderskom brdu.

Mada je utakmica igrana u poznu jesen, već posle ove opasnosti se Zvezdinim navijačima smrzavalo oko srca, a sledeća opasnost po njihove ljubimce ih je na trenutak okovala ledom.

Posle udarca iz ugla u više nego izglednoj prilici se našao Ralf Šturm, golman jugoslovenskog predstavnika je u očima svih na stadionu već bio savladan, osam metara udaljen gol je bio predaleka meta, jer je Stevan Stojanović pokazao spretnost i hladnokrvnost, pa je rezultat ostao ’’ravan’’ , kao do njegovog rodnog Kosova.

Gosti iz grada bogatog hrišćanskim bogomoljama su se, verovatno, molili pred put u Beograd, a prvi im je pripretio ateista- Darko Pančev.

Posle centaršuta Gorana Jurića je zakasnio da iz ’’peterca’’ savlada Ilgnera, zatim je Kobra s Vardara nakon odličnog prodora Mitra  Mrkele iz neposredne blizine otrov potrošila uzalud, jer je lopta završila pored desne stative korpulentnog Nemca.

Počeo je da se topi led iz grudi Delija, ugrejali su se i dlanovi, samo se čekao zvižduk glavnog arbitra Bigea iz Francuske i prvi deo susreta bi bio stvar prošlosti. Međutim, magični pisak se nikako nije čuo, a ta činjenica umalo nije koštala klub iz Ljutice Bogdana.

Bigeovu ulogu je preuzeo Šturm, kao brzi voz je protutnjao po levoj strani u zaustavnom vremenu, zapištao je kao lokomotiva, majstorski je ostavio Drizića iza sebe, ušavši u šesnaesterac domaćina pogledao u imaginarni udžbenik i školski odigrao povratnu loptu na 7 metara, Ran je sve učinio da rani Stojanovića i Zvezdu, ali je Mali Dika i ovoga puta bio dovoljno velik da maestralno nogom odbrani svoj gol, iako je već bio u blagom raskoraku. Teza da ’’golman čini polovinu tima’’ je dobila potvrdu, a Bige je potvrdio da je bilo dosta stresova za prvo poluvreme i ’’krompiri’’ su bili na meniju semafora.

Prvih 45 minuta je za goste bilo kao krsterenje Rajnom, a zaključno poluvreme im je pomutilo mozak i više ih je podsećalo da im je dom u ’’gradu poplava’’.

Elegancija kojom su Piksijeve kopačke pogađale tamo gde treba očarala je Nemce u tri situacije koje su Zvezdu mogle dovesti do značajne rezultatske prednosti, samo što je nedostajao smoking da bi se gospodski stiglo u vođstvo, a tribine drhtale od sreće i radosti šezdeset hiljada gledalaca.

Prvo je Nišlija u svom stilu izveo slobodan udarac s desne strane, Miloš Drizić se ’’popeo na balkon’’ i ostale gledao s visine, no, šutirao je malo iznad prečke.

Preslikana situacija nešto kasnije je proizvela karambol u kaznenom prostoru Kelna, na kraju je Vladan Lukić ’’ , uprkos tome što je igrano u gradu na Dunavu i Savi, želeo da prepliva   Majnu i usidri svoje ime na listu strelaca , nije uspeo da kopira Manuela Negretea  (dobro, malo drugačije), te je loptu okrenut leđima poslao preko ’’glave’’ Ilgnerovih vrata.

Počelo je drugo poluvreme ovog susreta da liči na istrošenu ploču s koje uporno stiže jedna te ista melodija, opet je Dragan Stojković ciljao posle prekida na odgovarajuće mesto, ’’otpadak’’ posle intervencije ilgnera pokupio  je Savićević- ubacio je lovinu iza Bodovih leđa, ali je pomoćni sudija sugerisao Bigeu da je neko iz crveno-belog tabora lovio prostor bez dozvole , pa su Nemci ispraznili mrežu i ostavili Piksija i drugove na brigama.

Više puta su Švabe zagorčavale život Jugoslovenima na fudbalskim terenima, dobijali izgubljene dvoboje i već su počela da naviru gorka sećanja na prošlost, a onda je Savićević naoštrio alat za guljenje jareće kože.

Piksi je okrenuo ploču ne bi li se konačno čuo pobednički zvuk, izveo je korner s leve strane, na daljoj stativi Dejo je ostao sam, glavom je probio bedem Nemaca, obrijao Jarčeve i sipao im kolonjsku vodu na otvorenu ranu. Do kraja je ostalo manje od četvrt časa igre, Zvezda je stekla gol prednosti.

Polako su ’’kelnovci’’ spremali čamce za spasavanje svog gola, defanzivni džakovi su popustili, juriši domaćih igrača im nisu dali mogućnost da ih napune iznova.

(Ne)očekivano preimućstvo Crvene zvezde zbunilo je čak i službenog spikera, tek 3-4 minuta kasnije je priznao grešku i saopštio ko je zaista bio strelac, a nije morao, ionako je već posle dvadeset sekundi morao da ponovi isto.

Genije je prhvatio loptu daleko od protivničkog gola, popoločavao je put do cilja, nicao je stepenik po stepenik, kad mu je ostalo da preskoči još 16 nivoa nije mu bilo do čekanja, dijagonalno je poslao bombu iz svoje levice i jadni pauci su počišćeni iz rašlji- Zvezda je u tom trenutku stigla do  +2, 80. minut.

Dileme vezane za pobednika ovog duela su bile otklonjene, čak ni poslovično uporni Nemci nisu mogli ništa da promene u poslednjih 10 minuta, u zemlju Germana su Sloveni otišli sa štitom, a Dejan Savićević je demonstrirao genijalno dranje Jarčeva. Za istoriju i TV špice.


KOMENTARI


Fudbalske priče