10.08.2017. 12:30 | FUDBALSKO ODMERAVANJE IZ 1989. GODINE - SUKNJE ŠKOTSKE , KROJ JUGOSLOVENSKI

Piše: Dragan Stojić

U muškoj prirodi je da se na pomen reči ’’suknjica’’ prvo pomisli na zanosne, zgodne lepotice niz čija tela se njiše komad odeće pod tim nazivom.

Kad su Škotlanđani u pitanju, stvari stroje drugačije, a da bi ih ubedili da suknjice nisu predviđene za muškarce, reprezentativci Jugoslavije  su britanske Gorštake pozvali u Zagreb , samo što fudbaleri  iz zemlje viskija nisu dobili ulaznice za modnu reviju , već su Plavi svoju (ne)gostoljubivost želeli da pokažu u još jednoj kvalifikacionoj utakmici za odlazak na Svetsko prvenstvo u Italiji 1990.godine.

Na startu tog ciklusa  su igrači izabrani od strane selektora Endija Roksbura prošetali zelenom pistom Hempden parka u Glazgovu, a Plavi su zahvaljujući Srećku Katanecu uzeli  meru Suknjicama, doduše nedovoljno da bi im ’’sašili’’ više od jednog gola, rezultat je po isteku 90 minuta bio nerešen (1:1), pa se na novo odmeravanje čekalo do naredne godine.

Posle tog remija su Osimovi dečaci skuvali supu od francuskih Petlova, provozali ’’skijaše’’ iz Norveške, a Kiprane odučili od sirtakija, tako da su obrnuli krug i opet su na redu bili sunarodnici Aleksa Fergusona.

Oni koji se diče Džejmsom Vatom (bogami i Džonijem Vokerom!) i njihovi domaćini koji se ponose Teslom- nadmudrivali su se na Maksimiru i polako štelovali sprave za demonstraciju najsuptilnijeg fudbalskog patenta- lopte u protivničkoj mreži.

Uprkos tome što se električna energija brže kreće od parne mašine, prvo je sinulo gostujućim igračima.

Ali Mekojst  se u 37. minutu uvukao u šesnaesterac  Jugoslavije , uspeo je da zauzme dovoljno prostora za centaršut, na daljoj stativi je najviši u skoku bio Gordon Đuri i u skladu s nadimkom , Džuboks, odsvirao Ivkoviću i njegovim saigračima neželjenu melodiju za 0:1 u finišu prvog poluvremena.

Ovaj gol je doveo ’’hajlandere’’ u situaciju da s još veće visine gledaju rivale iz grupe , podsetivši Jugoslovene na prvi meč, tako da predaje nije bilo, mada se na odmor otišlo vođstvom škotskog nacionalnog tima.

Moguće je da su  se navijačima izabrane jedanaestorice Titove države grejale uši i znojali dlanovi od strepnje da će Škoti prekinuti niz sjajnih rezultata  njihovih uzdanica, ali je zato deo plave čete bio čovek hladne glave, a kakav bi drugačije mogao biti neko sa severa, pa je posle virtuoznog ’’lažnjaka’’ Mirsada Baljića i izvrsno upućene lopte pred sam gol Džimija Lejtona – kao čudovište iz Loh Nesa Srećko Katanec poleteo iznad ostalih i Jugoslaviju vratio u život- 1:1 u 52.minutu

Sad se Švabo smešio kao onomad Kriger, kad su njegovi gonili Otpisane, verujući da će na kraju neko iz tabora Plavih izrasti u novog Prleta i Tihog i sve završiti kao u popularnoj seriji u korist domaćina.

Još aplauzi nisu prestali , a na semaforu je došlo do nove promene rezultata, jer je umesto Džonija Vokera Dragan Stojković posle izvedenog slobodnog udarca u glavu pogodio GerijaGilespija, opijeni defanzivac je loptu zakucao u pogrešan okvir, a  petu  Zvezdinu zvezdu uramio u zlatnu šaru jugo-fudbala. Zvanični časovnik je pokazivao 58.minut.

Plavi su u tom trenutku udarili perforaciju na kartu za trajekt Bar-Bari, a već u narednom napadu je povlasticu kojom je putovanje na ’’čizmu’’ bilo omogućeno pečatirao Zlatko Vujović

Splićanin je u Kanu, gradu filma naučio kako se kreiraju specijalni efekti, tu veštinu je primenio u Zagrebu, pa je naterao goste da još jednom  savladaju svog golmana, pošto je pokušaj ubacivanja lopte od strane kapitena Jugoslavije s leve ivice kaznenog prostora iritirajuće delova fudbalere Škotske i Lejton je po drugi put bio matiran od svojih sekundanata, pogodak  je , ipak, pripisan vođi Plavih, a sigurno preimućstvo  još sigurnijeg učesnika Mundijala na Apeninima bilo je na snazi od 59. minuta igre.

Svi koji su pre početka ovog duela zapevali ’’Hej, Sloveni’’ su konačno odahnuli, jer niko nije sumnao da se dva gola viška na kontu jugoslovenske reprezentacije mogu anulirati.

Rezultat se do kraja susreta zaista nije menjao, Suknjice su ovoga puta skrojene po meri Balkanaca, a nade Škotske da će bodove odneti kući su te jesenje večeri  preseljene na Mirogoj.

Radost igrača u plavo-beloj opremi i sve tužnijeg naroda je bila zaslužena. Jarboli za plavo-belo-crvenu zastavu  s petokrakom su rezervisani  s druge strane Jadrana.


KOMENTARI


Fudbalske priče